La figura del cineasta sirià Omar Amiralay serà doblement protagonista en la setzena Mostra de cinema àrab i mediterrani amb les projeccions del documental Sorrow, Time, Silence, dedicat a la seva figura, i del seu film Par un jour de violence ordinaire, mon ami Michel Seurat.
El 3 de novembre s'inaugura la nova edició a la Filmoteca de Catalunya amb la projecció del documental Omar Amiralay: Sorrow, Time, Silence i amb la presència de la seva directora, Hala Alabdalla. El documental es vehicula a partir de les trobades i xerrades entre els dos cineastes, per presentar un emocionant retrat de la figura d’un home excepcional, però també una potent reflexió sobre el present i el futur del seu país i sobre la rellevància del cinema com a eina d'acció política. Aquest director i activista sirià, molt crític amb un règim que va prohibir les projeccions de les seves punyents pel·lícules, va veure com es generava un mercat que les feia circular clandestinament. A ell va dedicat el llargmetratge encarregat d'inaugurar una Mostra que fa evident el seu vincle emocional amb qui fou convidat en la seva tercera edició, i a qui la Filmoteca estava preparant una retrospectiva poc abans de la seva mort.
Omar Amiralay, mort prematurament l’any 2011, rebrà un doble homenatge a la Mostra de Cinema Àrab, ja que a més del documental de Alabdalla, es projectarà també el seu film Par un jour de violence ordinaire, mon ami Michel Seurat... (1995). Una de les obres més rellevants del sempre combatiu Amiralay, que recorda el tràgic segrest i la mort del sociòleg Michel Seurat a mans de la Jihad Islàmica quan anava de camí a l'aeroport de Beirut.
No us perdeu tota la programació prevista entre el 3 i el 13 de novembre del certamen organitzat per l’ONG Sodepau i que ens convida a obrirà una finestra per acostar-nos a la creativitat, el talent i les mirades de les veus més talentoses de les cinematografies del món àrab.
Amb la Filmoteca de Catalunya com a seu de les seves projeccions, i amb la incorporació de la sala Zumzeig com a subseu, la XVI Mostra proposa la projecció de 13 llargmetratges i un programa de curtmetratges, alguns d’ells estrenes a l’estat espanyol, que exemplifiquen el bo i millor del cinema produït a Síria, Egipte, Palestina, Iraq o Algèria. Es comptarà també amb la presència de Hala Alabdalla, Rasha Salti i Philip Rizk.