Entre el 3 i el 13 de novembre, Barcelona torna a acollir la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya, certamen que enguany celebra la seva setzena edició. Organitzat per l’ONG Sodepau,  s’ha consolidat com una poderosa finestra oberta a la creativitat, el talent i les mirades de les veus més talentoses de les cinematografies del món àrab. 

Amb la Filmoteca de Catalunya com a seu de les seves projeccions, i amb la incorporació de la sala Zumzeig com a subseu, la XVI Mostra proposa la projecció de 13 llargmetratges i un programa de curtmetratges, alguns d’ells estrenes a l’estat espanyol, que exemplifiquen el bo i millor del cinema produït a Síria, Egipte, Palestina, Iraq o Algèria. Títols de directors de ferma trajectòria, com Karim Aïnouz, Hala Alabdalla o Omar el Zohairy, però també bons exemples de talent jove: enguany, la Mostra també vol posar el focus en les noves mirades que treuen el cap, i, en aquest sentit, una de les novetats d’enguany obrirà les portes als curtmetratges, en col·laboració amb escoles o associacions del sud de la Mediterrània: en aquesta cita, la Mostra proposa un programa titulat Commund ground,fruit de la col·laboració amb Qisetna, organització sense ànim de lucre creada amb l'objectiu de proporcionar una plataforma digital perquè la comunitat siriana desplaçada comparteixi, documenti i preservi el seu patrimoni cultural.

La programació, que equilibra ficció i documental, proposa històries poderoses i compromeses. En paraules de la directora de la Mostra, Txell Bragulat, “continuarem saltant més enllà de les fronteres, vorejant els marges i explorant en les múltiples i variades històries de resistència. Aprenent de les experiències d’altres mentre ens interroguem sobre la pròpia. Nodrint-nos, amb avidesa, de belles imatges, d’inspiradores paraules i evocadores músiques talment com l’aigua que necessiten les nostres terres”. 14 llargmetratges que donen múscul a una Mostra que reivindica també el cinema clàssic, representat per quatre pel·lícules programades per Rasha Salti, tota una personalitat des de la seva feina d’investigadora, escriptora, productora i comissària d'art i cinema.

Consulteu tota la programació aquí o descarregueu-vos el programa de mà.

En aquests temps de poques certeses i molts dubtes, d’una existència marcada per la sensació de fi d’època i davant l’abisme d’un món que s’acaba, nosaltres seguirem transitant del passat al present, de la mà de cineastes de trajectòries consagrades i de realitzadors novells que ens proposen noves mirades.

Continuarem saltant més enllà de les fronteres, vorejant els marges i explorant en les múltiples i variades històries de resistència. Aprenent de les experiències d’altres mentre ens interroguem sobre la pròpia. Nodrint-nos, amb avidesa, de belles imatges, d’inspiradores paraules i evocadores músiques talment com l’aigua que necessiten les nostres terres.

Txell Bragulat, directora de la Mostra

Sodepau

Travessera de Gràcia, 278, baixos
08025 Barcelona

sodepau@sodepau.org
mostra@mostracinearab.cat

© 2006-2017 Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya