Dijous 7 de novembre, a les 20h, la Mostra projectarà una pel·lícula marroquina que la Filmoteca ha retrobat després de més de quaranta anys.  

Dijous 7 de novembre, a les 20h, la Mostra projectarà una pel·lícula marroquina que la Filmoteca ha retrobat després de més de quaranta anys.  

És la història d’un periple. L’any 1974, el director Mustafa Derkaoui enllestia el seu film D’alguns esdeveniments sense importància. Era un film incòmode. L’equip de cineastes que liderava Derkaoui havia realitzat una pel·lícula d’investigació, on mentre preguntava a la gent d’un barri obrer de Casablanca sobre la seva relació amb el cinema marroquí, tot d’una, un esdeveniment canvia el rumb del seu projecte. Un treballador, descontent amb el seu lloc de treball, havia assassinat el seu cap i l’equip decidia investigar-ne el cas. Derkaoui realitzava, així, una pel·lícula transgressora que les autoritats marroquines no van trigar a prohibir. 

D’alguns esdeveniments sense importància es va projectar en algunes sales de forma clandestina. Tot seguit, va començar un periple que duria els negatius i positius de la pel·lícula finalment a Barcelona. Quaranta anys després, el film es donava per desaparegut. Poca gent sabia que era un dels milers de títols del fons de la Filmoteca de Catalunya. No va ser fins al 2016 que se’n va tornar a parlar, quan la investigadora Léa Morin va proposar a la Filmoteca restaurar-ne una còpia. 

Ara, després d’un rigorós procés de restauració liderat per la Filmoteca de Catalunya i que ha comptat amb la supervisió Mustafa Derkaoui, es presenta, de nou, una de les pel·lícules referents del cinema marroquí. 

La projecció comptarà amb la presentació de la investigadora Léa Morin, el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, i la directora de la Mostra, Txell Bragulat.

 

Més informació: Dossiers de la Filmoteca de Catalunya.

Sodepau

Travessera de Gràcia, 278, baixos
08025 Barcelona

sodepau@sodepau.org
mostra@mostracinearab.cat

© 2006-2017 Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya